Opublikowano

Przepis na sos z filetów anchois

Anchois solone dodają ciekawe nutki smakowe wielu potrawom. Niektórzy wykorzystują ich zamiast soli albo przypraw, często anchois służy składnikiem sosów. Dzielimy się z Państwem prostym przepisem na jeden z takich sosów, który może służyć dodatkiem do grillowanych potraw, zimnych mięs, tuńczyka, jajek na twardo, grzanek i makaronu.

Anchois solone
Przepis na sos z anchois

Składniki:

  • szklanka majonezu
  • 7 filetów anchois
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • pół średniej cebuli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • szczypta czarnego pieprzu

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Filety anchois odsączamy od oleju, kroimy na małe kawałki i miksujemy z żółtkami, oliwią, sokiem z cytryny. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Smacznego!