Opublikowano

Z czym się je pastę z ciecierzycy?

Z czym się je pasta z ciecierzycy?
Z czym się je pasta z ciecierzycy?

Pasta śródziemnomorska z ciecierzycy — to sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Możemy ją używać do wielu potraw, którym nada niezwykłego, orientalnego smaku. Z czym się je pasta z ciecierzycy?

  • Warzywa. Świeże warzywa kroimy w słupki i podajemy razem z pastą, w której zanurzamy je przed zjedzeniem. Świetnie sprawdzą się: papryka, ogórek, marchew, seler naciowy, cykoria, kalarepa, kalafior czy rzodkiewka.
  • Pieczywo. Możemy użyć chleba pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, jasnego, a także pitę, lavash, czy  pumpernikiel.
  • Mięsa. Jagnięcina, cielęcina, baranina, wieprzowina, a także drób. Możemy serwować je na zimno jak i na ciepło.
  • Placki ziemniaczane. Idealnie smakują z dodatkiem wędzonego łososia.
  • Falafel. Czyli warzywne klopsiki idealnie komponują się z kleksem pasty.
  • Sałatki. Jest świetnym zamiennikiem innych dipów i sosów.
  • Ryby. Najbardziej pasuje do ryb pieczonych, smażonych, czy gotowanych,
  • Grill. Grillowane warzywa, mięso, czy ryby nabiorą dzięki niej niezwykłego smaku.
  • Owoce. Na słodko z suszonymi daktylami, żurawiną, czy z owocem granatu.

Każde połączenie można wypróbować z pastą śródziemnomorską Trenton, wyprodukowaną w Chorwacji z ciecierzycy gruntowej.

Smacznego!

Źródło informacji: gotujmy.pl