Opublikowano:

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao
Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży.

Składniki:

  • 500 g mąki zbożowej
  • 200 g marmolady z fig i kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • suche drożdże
  • sól
  • cukier puder do posypywania knedle

Przygotowywanie:

  1. Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
  2. Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę.
  3. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie.
  4. Gdy mieszanina podwoi swoją objętość, uformować wałek i pokroić go na 8-10 równych kawałków.
  5. Z kawałków ciasta formujemy okrągłe i cienki placuszki. Na środku kładziemy marmoladę z fig i kakao i zlepiamy.
  6. Pozostawiamy na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  7. Knedle gotujemy na parze przez 15 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *