Opublikowano

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao
Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży.

Składniki:

  • 500 g mąki zbożowej
  • 200 g marmolady z fig i kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • suche drożdże
  • sól
  • cukier puder do posypywania knedle

Przygotowywanie:

  1. Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
  2. Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę.
  3. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie.
  4. Gdy mieszanina podwoi swoją objętość, uformować wałek i pokroić go na 8-10 równych kawałków.
  5. Z kawałków ciasta formujemy okrągłe i cienki placuszki. Na środku kładziemy marmoladę z fig i kakao i zlepiamy.
  6. Pozostawiamy na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  7. Knedle gotujemy na parze przez 15 minut.

Smacznego!