Opublikowano:

Chorwackie fritule

Znane w całej Chorwacji fritule, to idealna przekąska dla wszystkich osób lubiących tego typu słodkości. Fritule są nieco delikatniejszą wersją tradycyjnych pączków ale ich smak jest całkowicie inny od tych, które dostaniemy w sklepie.
W Chorwacji fritule serwowane są najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz w Tłusty Czwartek. Oczywiście podczas różnych wydarzeń, festiwali i imprez gastronomicznych frituli nigdy nie może zabraknąć.

Fritule a nasze pączki
Fritule a nasze pączki

Chorwackie fritule z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych pączków. Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku.

Do zrobienia mini począków będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 jogurt naturalny (150ml)
– 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
– mały proszek do pieczenia (150g)
– jabłko (najlepiej kwaśne)
– cytryna
– kieliszek rakiji/rumu/wódki/likieru
– cukier puder

Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę. Dodajemy startą na małych oczkach skórkę a także trochę soku z cytryny (2 – 3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszać.
Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia (najlepiej jeśli je przesiejemy), rakije i starte na małych oczkach jabłko. Składniki wymieszać łyżką. Masa powinna mieć gęstą ale lejącą się konsystencje.
Odstawiamy na 10 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (około 5 cm wysokości) tak, żeby pączki mogły w nim pływać. Masę nakładałam przy pomocy dwóch łyżek, formułując kształt orzecha włoskiego. Smażymy z dwóch stron po minucie z każdej.
Gotowe fritule wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dziękujemy za przepis DALMACIJA Food Truck

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *