Opublikowano:

Chorwackie fritule

Znane w całej Chorwacji fritule, to idealna przekąska dla wszystkich osób lubiących tego typu słodkości. Fritule są nieco delikatniejszą wersją tradycyjnych pączków ale ich smak jest całkowicie inny od tych, które dostaniemy w sklepie.
W Chorwacji fritule serwowane są najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz w Tłusty Czwartek. Oczywiście podczas różnych wydarzeń, festiwali i imprez gastronomicznych frituli nigdy nie może zabraknąć.

Fritule a nasze pączki
Fritule a nasze pączki

Chorwackie fritule z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych pączków. Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku.

Do zrobienia mini począków będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 jogurt naturalny (150ml)
– 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
– mały proszek do pieczenia (150g)
– jabłko (najlepiej kwaśne)
– cytryna
– kieliszek rakiji/rumu/wódki/likieru
– cukier puder

Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę. Dodajemy startą na małych oczkach skórkę a także trochę soku z cytryny (2 – 3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszać.
Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia (najlepiej jeśli je przesiejemy), rakije i starte na małych oczkach jabłko. Składniki wymieszać łyżką. Masa powinna mieć gęstą ale lejącą się konsystencje.
Odstawiamy na 10 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (około 5 cm wysokości) tak, żeby pączki mogły w nim pływać. Masę nakładałam przy pomocy dwóch łyżek, formułując kształt orzecha włoskiego. Smażymy z dwóch stron po minucie z każdej.
Gotowe fritule wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dziękujemy za przepis DALMACIJA Food Truck

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *