Anchois solone dodają ciekawe nutki smakowe wielu potrawom. Niektórzy wykorzystują ich zamiast soli albo przypraw, często anchois służy składnikiem sosów. Dzielimy się z Państwem prostym przepisem na jeden z takich sosów, który może służyć dodatkiem do grillowanych potraw, zimnych mięs, tuńczyka, jajek na twardo, grzanek i makaronu.
Składniki:
- szklanka majonezu
- 7 filetów anchois
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- pół średniej cebuli
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- szczypta czarnego pieprzu
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Filety anchois odsączamy od oleju, kroimy na małe kawałki i miksujemy z żółtkami, oliwią, sokiem z cytryny. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Smacznego!