Miód lawendowy
Miód lawendowy pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy. Należy do miodów o najwyższej jakości. Wyróżnia się jasnożółtą barwą i przyjemnym aromatem lawendy. W smaku jest delikatny, ale na długo pozostawia miłe uczucie w ustach. Stosowany jest jako dodatek do napojów, ciast, deserów owocowych i lodów.
Lawenda
Lawenda obejmuje ponad 40 gatunków. Pochodzą one z obszaru śródziemnomorskiego od Wysp Kanaryjskich po Indie.
Według dawnych legend lawenda rosła już za czasów Adama i Ewy. Miała być jedną z roślin stworzonych do rośnięcia w rajskim ogrodzie. Jej zapach tradycyjnie łączony jest z Matką Boską. Podobno położyła ona malutkiego Jezusa na krzaku lawendy.
Właściwości lecznicze
- Wzmacnia uspokajające działanie niektórych herbatek ziołowych. Przydaje się też w leczeniu gryp i przeziębień oraz wszelkich chorób układu oddechowego.
- Pomocny jest w przypadku bezsenności, bólu głowy. Zalecany jest osobom zestresowanym i przewlekle zmęczonym.
- Dzięki działaniu uspakajającemu i spazmolitycznemu znajduje też zastosowanie w łagodzeniu objawów chorób układu trawiennego, w tym chorób żołądka, jelit i wątroby.
- Stosowany miejscowo okład z miodu lawendowego przyspiesza gojenie się ran i łagodzi świąd oraz pieczenie po ukąszeniach.
- Dobre efekty w wyniku kuracji miodem lawendowym uzyskuje się w schorzeniach serca i układu sercowo-naczyniowego.