
Pasta śródziemnomorska z ciecierzycy — to sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Możemy ją używać do wielu potraw, którym nada niezwykłego, orientalnego smaku. Z czym się je pasta z ciecierzycy?
- Warzywa. Świeże warzywa kroimy w słupki i podajemy razem z pastą, w której zanurzamy je przed zjedzeniem. Świetnie sprawdzą się: papryka, ogórek, marchew, seler naciowy, cykoria, kalarepa, kalafior czy rzodkiewka.
- Pieczywo. Możemy użyć chleba pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, jasnego, a także pitę, lavash, czy pumpernikiel.
- Mięsa. Jagnięcina, cielęcina, baranina, wieprzowina, a także drób. Możemy serwować je na zimno jak i na ciepło.
- Placki ziemniaczane. Idealnie smakują z dodatkiem wędzonego łososia.
- Falafel. Czyli warzywne klopsiki idealnie komponują się z kleksem pasty.
- Sałatki. Jest świetnym zamiennikiem innych dipów i sosów.
- Ryby. Najbardziej pasuje do ryb pieczonych, smażonych, czy gotowanych,
- Grill. Grillowane warzywa, mięso, czy ryby nabiorą dzięki niej niezwykłego smaku.
- Owoce. Na słodko z suszonymi daktylami, żurawiną, czy z owocem granatu.
Każde połączenie można wypróbować z pastą śródziemnomorską Trenton, wyprodukowaną w Chorwacji z ciecierzycy gruntowej.
Smacznego!