Według raportu, opublikowanego przez IMAS International, rynek żywności BIO stanowi zaledwie 0,5% polskiego rynku spożywczego. Dla porównania, w krajach Europy Zachodniej rynek BIO stanowi 2-8% rynku spożywczego. Rynek w Polsce rozwija się jednak bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku. Badanie ankietowe wykazuje: 15% polskich konsumentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu sięga po produkty ekologiczne, a 8% robi to przynajmniej raz w tygodniu. Główny barier zakupu to wiedza na temat znakowania. Nie każdy wie, że produkt nazywany ekologicznym musi mieć UE certyfikat. Poznać certyfikowane produkty można po zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu. Znajomość certyfikatu, niestety, jest bardzo niska (33%), nawet wśród regularnych konsumentów żywności ekologicznej (45%).
Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?
Zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny, a więc bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego.
Żywność ekologiczna charakteryzuje się następującymi cechami:
- Do produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, w uprawach stosuje się płodozmian w celu zapewnienia żyzności gleby.
- Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki i są karmione paszą ekologiczną lub z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych.
- Przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie (bez
GMO).
Produkty ekologiczne są kontrolowane. Robi to Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Sprawdzane produkty pochodzą z państw Unii Europejskiej i krajów spoza niej. Gospodarstwa i firmy produkujące ekologicznie kontrolowane są przynajmniej raz w roku. Niespełnienie wymogów oznacza odebranie certyfikatu i prawa do jego używania.
Cena vs. Korzyści
Ceny produktów ekologicznych są o wiele wyższe od produktów konwencjonalnych (przeważnie od 50% wzwyż, ale zdarzają się kategorie produktów droższe o niecałe 20%). Duże różnice w cenach między eko a konwencjonalną żywnością wynikają z wysokich kosztów produkcji, logistyki oraz małej skali produkcji.
Wśród barier zakupu przez konsumentów produktów, posiadających certyfikat EKO – 14% stanowi poziom cen. Natomiast, badania dowiodły, że są one zdrowsze nawet o 50% od wytworzonych przemysłowo. Żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m.in. więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również przyjazne środowisku.
I na koniec — pamiętaj!
Nie każdy produkt uchodzący za zdrową żywność jest eko, bio czy organic. Stosowanie tych oznaczeń jest zgodne z prawem wyłącznie w przypadku produktów posiadających certyfikat i unijne logo pokarmów ekologicznych, tzw. ekoliścia.