Polscy turyści są w pierwszej piątce nacji, które najchętniej odwiedzają Chorwację (według statystyk około 3 mln turystów rocznie). Jednym z najbardziej popularnych regionów na wybrzeżu Chorwacji jest Dalmacja. Rozciąga się wzdłuż wybrzeża Adriatyku, od wyspy Pag na północy do Zatoki Kotorskiej na południu, tworząc pas o szerokości do 50 km i długości około 400 km.
W kuchni Chorwacji rządzi zasada: ma być prosto i smacznie. Podobnie, jak w kuchni śródziemnomorskiej, przeważają w niej dania z warzyw, oliwek, aromatycznych ziół, gotowanych lub smażonych ryb i mięs. Kuchnia regionu Dalmacji to kuchnia zdrowa, uważana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Dominują w niej dania lekkie.
W naszej ofercie są produkty zrobione w Chorwacji, większość z nich można spotkać na półkach chorwackich marketów, niektóre są bardziej ekskluzywne, nie produkowane na dużą skalę. Wśród producentów jest i mała rodzinna firma z kilku osób jak i duża firma produkcyjna z ponad 110-letnim doświadczeniem.
Pokonujemy ponad 1000 km, żeby dostarczać ludziom, którzy kochają Chorwację, przyjemne wspomnienia o słonecznym kraju nad morzem Adriatyckim.