Ser i nabiał

Chorwacki ser – światowej sławy przysmak
Ser to produkt, który razem z chorwacką oliwą, wędlinami oraz winem, zaskarbił Chorwacji wybitne miejsce na kulinarnej mapie świata. Co roku, chorwackie sery zajmują wysokie pozycje na światowych konkursach serów. Wskutek tego większość serów produkowanych Chorwacji jest wykupywana przez światowe spółki handlowe jeszcze zanim zostanie on wyprodukowany
Sekret chorwackich serów
Najbardziej renomowane Chorwackie sery powstają z mleka kóz i owiec. Ukształtowanie terenu na chorwackich wyspach sprzyja hodowli właśnie tych zwierząt a nie krów, które są hodowane głównie w części kontynentalnej. Przy tym podstawowym elementem, bez którego nie da się wyprodukować prawdziwy chorwacki ser, jest mocny wiatr znad Adriatyku, zwany Bura.
Chorwacki ser „stworzony” przez wiatr
Mocny wiatr-bura, który wieje znad morza, jest tym składnikiem, który decyduje o smaku serów, produkowanych w Chorwacji. Jak wskazuje nazwa, bura jest bardzo mocnym wiatrem, który potrafi osiągać prędkość nawet 176 km/h. Taki żywioł niesie na ląd nie tylko kurz i piasek, lecz także spore ilości morskiej soli, która osiada na roślinach, spożywanych, przez owce i kozy. Właśnie, sól decyduje o wyjątkowym smaku wszystkich serów produkowanych w Chorwacji
Chorwacki ser w daniach
Wyjątkowe właściwości serów produkowanych w Chorwacji sprawiają, że idealnie nadają się one do podkreślenia lub uzupełnienia smaku sałatek. Doskonale, chorwacki ser smakuje także jako przekąska do dobrego wina. A pizza, która do Chorwacji przywędrowała z Włoch wcześniej niż została popularna w innych krajach, nabiera za pomocą chorwackiego seru zupełnie nowego unikatowego smaku.

Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników

Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników