Kawa, a kultura jej picia w Chorwacji

Kawa, a kultura jej picia w Chorwacji

Chorwacja to jeden z ulubionych kierunków, Polskich (i nie tylko) turystów. Jeśli ktoś a potrzebę ponurkować w ciepłym morzu, wskoczyć na rower i poszusować w górach, lub najnormalniej w świecie leżeć i odpoczywać na plaży to Chorwacja jest idealnym do tego kierunkiem. No i oczywiście dobra kawa– to, co Chorwację wyróżnia. W ciągu dnia wypad […]

Czytaj więcej

Chorwackie fritule

Chorwackie fritule

Znane w całej Chorwacji fritule, to idealna przekąska dla wszystkich osób lubiących tego typu słodkości. Fritule są nieco delikatniejszą wersją tradycyjnych pączków, ale ich smak jest całkowicie inny od tych, które dostaniemy w sklepie. W Chorwacji fritule serwowane są najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz w Tłusty Czwartek. Oczywiście podczas różnych wydarzeń, festiwali i […]

Czytaj więcej

Spaghetti z ostrygami

Spaghetti z ostrygami

Ostrygi najlepsze są surowe, to prawda całkowicie pewna, lecz jak nam się takowe znudzą, możemy zacząć je gotować. Proponowany sos ma nieziemsko morski smak, jeśli użyjemy ostryg wprost z morza, a w Dalmacji są tylko takie. Dodatek soli, najprawdopodobniej nie będzie konieczny. Składniki: 400 g spaghetti 35 ostryg 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki […]

Czytaj więcej

Panierowane oliwki

Panierowane oliwki

Im większe wybieramy oliwki, tym mniej pracy będziemy mieli z panierowaniem. Oliwki z pestkami też można w ten sam sposób przygotować, trzeba tylko podczas konsumpcji uważać na zęby. Składniki: 400 g zielonych oliwek (bez pestek) 2 jajka mąka bułka tarta do panierowania oliwa do smażenia Oliwki panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażyć […]

Czytaj więcej

Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka sardelowa — prosty, uroczy i stary przepis. Sardele można z powodzeniem zastąpić sardynkami lub innymi małymi rybami. Składniki: 1 kg świeżych sardeli 2-3 łyżki octu winnego 1 duża biała cebula 1 pęczek natki pietruszki 6-8 liści laurowych sok z 2 cytryn 3-4 łyżki oliwy 1 cytryna sól Oczyszczone sardele włożyć do osolonego wrzątku z […]

Czytaj więcej

Pasta z pieczonych bakłażanów

Pasta z pieczonych bakłażanów

Pasta z pieczonych bakłażanów jest popularna  niemal wszędzie na Bałkanach, w basenie Morza Śródziemnego i Maghrebie. Czasem, jak w przypadku egipskiej baba ghanoush, są one doprawiane sezamową pastą tahini, niekiedy, jak bułgarska kiopolu, pieczoną papryką i startymi na tarce pomidorami. W Dalmacji niemal obowiązkowym dodatkiem są solone ryby. Składniki: 4 średnie bakłażany sok z 1 […]

Czytaj więcej

Owczy ser marynowany w oliwie

Owczy ser marynowany w oliwie

Owczy ser marynowany w oliwie — przystawkowa dalmatyńska klasyka. Najlepiej użyć słynnego owczego sera z wyspy Pag. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, ale nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.       Składniki:  800 g dojrzałego, twardego owczego sera 500 ml oliwy 4-5 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe Ser pokroić w […]

Czytaj więcej

Przepis na Tapenadę z czarnych oliwek

Przepis na Tapenadę z czarnych oliwek

    Przepis na Tapenadę to stary przepis, który świat poznał dzięki Prowansji, choć jest od wieków ochoczo praktykowany wszędzie tam, gdzie rosną oliwki i kapary oraz gdzie łowi się sardele. Słoiczkowych, gotowych tapenad również w naszych sklepach nie brakuje, lecz – jak to przeważnie bywa – dopiero własnoręczne wykonanie pozwoli odkryć istotę rzeczy. Kluczem […]

Czytaj więcej

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Składniki: 500 g mąki zbożowej 200 g marmolady z fig i kakao 150 g masła 150 ml mleka 1 jajko suche drożdże sól cukier puder do posypywania knedle Przygotowywanie: Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i […]

Czytaj więcej

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Według raportu, opublikowanego przez IMAS International, rynek żywności BIO stanowi zaledwie 0,5% polskiego rynku spożywczego. Dla porównania, w krajach Europy Zachodniej rynek BIO stanowi 2-8% rynku spożywczego. Rynek w Polsce rozwija się jednak bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku. Badanie ankietowe wykazuje: 15% polskich konsumentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu sięga po produkty ekologiczne, […]

Czytaj więcej