Opublikowano:

Chorwackie fritule

Znane w całej Chorwacji fritule, to idealna przekąska dla wszystkich osób lubiących tego typu słodkości. Fritule są nieco delikatniejszą wersją tradycyjnych pączków ale ich smak jest całkowicie inny od tych, które dostaniemy w sklepie.
W Chorwacji fritule serwowane są najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz w Tłusty Czwartek. Oczywiście podczas różnych wydarzeń, festiwali i imprez gastronomicznych frituli nigdy nie może zabraknąć.

Fritule a nasze pączki
Fritule a nasze pączki

Chorwackie fritule z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych pączków. Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku.

Do zrobienia mini począków będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 jogurt naturalny (150ml)
– 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
– mały proszek do pieczenia (150g)
– jabłko (najlepiej kwaśne)
– cytryna
– kieliszek rakiji/rumu/wódki/likieru
– cukier puder

Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę. Dodajemy startą na małych oczkach skórkę a także trochę soku z cytryny (2 – 3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszać.
Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia (najlepiej jeśli je przesiejemy), rakije i starte na małych oczkach jabłko. Składniki wymieszać łyżką. Masa powinna mieć gęstą ale lejącą się konsystencje.
Odstawiamy na 10 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (około 5 cm wysokości) tak, żeby pączki mogły w nim pływać. Masę nakładałam przy pomocy dwóch łyżek, formułując kształt orzecha włoskiego. Smażymy z dwóch stron po minucie z każdej.
Gotowe fritule wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dziękujemy za przepis DALMACIJA Food Truck

Opublikowano:

Spaghetti z ostrygami

Przepis na ostrygi
Spaghetti z ostrygami

Ostrygi najlepsze są surowe, to prawda całkowicie pewna, lecz jak nam się takowe znudzą, możemy zacząć je gotować. Proponowany sos ma nieziemsko morski smak, jeśli użyjemy ostryg wprost z morza, a w Dalmacji są tylko takie, dodatek soli najprawdopodobniej nie będzie konieczny.

Składniki:

Ostrygi otwierać nad garnkiem, zbierając do garnka mięso i wodę, która wypłynie z ostryg. Wlać białe wino, zagotować. W osobnym rondelku zagrzać oliwę, dodać posiekane sardele i trzymać na ogniu, aż się rozpuszczą w oliwie. Dodać przecier, bułkę tartą i sok z cytryny, chwilę dusić, dodać do garnku z ostrygami, gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, podawać.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”
Opublikowano:

Panierowane oliwki

Oliwki panierowane
Panierowane oliwki

Im większe wybieramy oliwki , tym mniej pracy będziemy mieli z panierowaniem. Oliwki z pestkami też można w ten sam sposób przygotować, trzeba tylko podczas konsumpcji uważać na zęby.

Składniki:

Oliwki panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażyć w oliwie do zrumienienia, podawać na ciepło jako przekąskę.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”
Opublikowano:

Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka z anchois
Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka sardelowa – prosty, uroczy i stary przepis. Sardele można z powodzeniem zastąpić sardynkami lub innymi małymi rybami.

Składniki:

  • 1 kg świeżych sardeli
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6-8 liści laurowych sok z 2 cytryn
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól

Oczyszczone sardele włożyć do osolonego wrzątku z octem, gotować na małym ogniu 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić i osuszyć, obrać z ości. Układać warstwami ryby przełożone drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz liśćmi laurowymi, każdą warstwę skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz posolić, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce, podawać.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”
Opublikowano:

Pasta z pieczonych bakłażanów

Pasta z bakłażanów
Pasta z bakłażanów

Pasty z pieczonych bakłażanów jadą się niemal wszędzie na Bałkanach, w basenie Morza Śródziemnego i Maghrebie. Czasem, jak w przypadku egipskiej baba ghanoush, są one doprawiane sezamową pastą tahini, niekiedy, jak bułgarska kiopolu, pieczoną papryką i startymi na tarce pomidorami. W Dalmacji niemal obowiązkowym dodatkiem są solone ryby.

Składniki:

Umyte bakłażany ponakłuwać widelcem i wstawić na blasze do gorącego piekarnika na ok. 30-40 min, aż zrobią się całkiem miękkie. Gdy nieco przestygną, obrać ze skórki, miąższ posiekać , przełożyć do miski i polać sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekane czosnek, natkę pietruszki i sardele, miód oraz oliwę, najlepiej mikserem zrobić z całości gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze ostudzić w lodówce, podawać z grzankami z wiejskiego chleba.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”
Opublikowano:

Owczy ser marynowany w oliwie

Owczy ser marynowany w oliwie – przystawkowa dalmatyńska klasyka. Najlepiej użyć słynny owczy ser z wyspy Pag. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, ale nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.

Ser owczy marynowany w oliwie

Składniki: 

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką Pršut.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”
Opublikowano:

Przepis na Tapenadę z czarnych oliwek

Pasta tapenada
Przepis na Tapenadę z czarnych oliwek

Przepis na Tapenadę to stary przepis, który świat poznał dzięki Prowansji , choć jest od wieków ochoczo praktykowany wszędzie tam, gdzie rosną oliwki i kapary oraz gdzie łowi się sardele. Słoiczkowych, gotowych tapenad również w naszych sklepach nie brakuje, lecz – jak to przeważnie bywa – dopiero własnoręczne wykonanie pozwoli odkryć istotę rzeczy. Kluczem jest użycie dobrych, tłustych oliwek z pestkami, które rzecz jasna muszą być przed zmiksowaniem pestek pozbawione.

Składniki:

Oliwki pozbawić pestek i drobno zmiksować razem z kaparami i anchois, wymieszać z sokiem z cytryny, podawać pastę na grzankach z pszennego chleba.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”

 

Opublikowano:

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao
Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży.

Składniki:

  • 500 g mąki zbożowej
  • 200 g marmolady z fig i kakao
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • suche drożdże
  • sól
  • cukier puder do posypywania knedle

Przygotowywanie:

  1. Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
  2. Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę.
  3. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie.
  4. Gdy mieszanina podwoi swoją objętość, uformować wałek i pokroić go na 8-10 równych kawałków.
  5. Z kawałków ciasta formujemy okrągłe i cienki placuszki. Na środku kładziemy marmoladę z fig i kakao i zlepiamy.
  6. Pozostawiamy na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  7. Knedle gotujemy na parze przez 15 minut.

Smacznego!

 

Opublikowano:

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Żywność ekologiczna, marmolady ekologiczne, produkty ekologiczne
Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Według raportu, opublikowanego przez IMAS International, rynek żywności BIO stanowi zaledwie 0,5% polskiego rynku spożywczego. Dla porównania, w krajach Europy Zachodniej rynek BIO stanowi 2-8% rynku spożywczego. Rynek w Polsce rozwija się jednak bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku. Badanie ankietowe wykazuje: 15% polskich konsumentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu sięga po produkty ekologiczne, a 8% robi to przynajmniej raz w tygodniu. Główny barier zakupu to wiedza na temat znakowania. Nie każdy wie, że produkt nazywany ekologicznym musi mieć UE certyfikat. Poznać certyfikowane produkty można po zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu. Znajomość certyfikatu, niestety, jest bardzo niska (33%), nawet wśród regularnych konsumentów żywności ekologicznej (45%).

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny, a więc bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego.
Żywność ekologiczna charakteryzuje się następującymi cechami:

  • Do produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, w uprawach stosuje się płodozmian w celu zapewnienia żyzności gleby.
  • Zwierzęta z gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki i są karmione paszą ekologiczną lub z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych.
  • Przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie (bez
    GMO).

Produkty ekologiczne są kontrolowane. Robi to Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Sprawdzane produkty pochodzą z państw Unii Europejskiej i krajów spoza niej. Gospodarstwa i firmy produkujące ekologicznie kontrolowane są przynajmniej raz w roku. Niespełnienie wymogów oznacza odebranie certyfikatu i prawa do jego używania.

Cena vs. Korzyści

Ceny produktów ekologicznych są o wiele wyższe od produktów konwencjonalnych (przeważnie od 50% wzwyż, ale zdarzają się kategorie produktów droższe o niecałe 20%). Duże różnice w cenach między eko a konwencjonalną żywnością wynikają z wysokich kosztów produkcji, logistyki oraz małej skali produkcji.

Wśród barier zakupu przez konsumentów produktów, posiadających certyfikat EKO – 14% stanowi  poziom cen. Natomiast, badania dowiodły, że są one zdrowsze nawet o 50% od wytworzonych przemysłowo. Żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m. in więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również przyjazne środowisku.

I na koniec – pamiętaj!

Nie każdy produkt uchodzący za zdrową żywność jest eko, bio czy organic. Stosowanie tych oznaczeń jest zgodne z prawem wyłącznie w przypadku produktów posiadających certyfikat i unijne logo pokarmów ekologicznych, tzw. ekoliścia.

 

Opublikowano:

Miody. Rodzaje, właściwości lecznicze i kosmetyczne

Miód lawendowy, cytrynowy, tymiankowy, rozmarynowy, kwiatowy.
Miody. Rodzaje, właściwości lecznicze i kosmetyczne

Czy wiesz, że…

Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny (pożytku), z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Dużo osób głowi się, skąd wiadomo, że miód jest konkretnego gatunku. Nie jest to skomplikowane – kwiaty, z których zbierany jest nektar kwitną w różnym czasie.

Rodzaje miodów

W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, rozróżniamy trzy typy: miody nektarowe (m.in. rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy), miody spadziowe (jakie zostawiają mszyce na drzewach iglastych i liściastych) oraz miody mieszane.

Właściwości lecznicze

Od czasów starożytnych miodem leczono najróżniejsze choroby i przypadłości: kaszel, bezsenność, choroby przewodu pokarmowego i nerek. Stosowano go do gojenia ran i poparzeń.

Właściwości lecznicze według odmian:

Właściwości kosmetyczne

Maski i okłady z miodu stosuje się w celu nawilżenia suchej skóry oraz włosów. Od dawana stosuje się miód jako lekarstwo na spękane usta i pięty. Naturalna pielęgnacja miodem przeznaczona jest dla wszystkich typów cery.
Przepisów na domowe kosmetyki z miodem jest wiele. Można m.in. zrobić maseczki. Mieszamy trzy łyżki miodu z trzema łyżkami śmietany i z dwoma żółtkami. To maseczka dla cery suchej. A na spierzchnięte usta wystarczy rozsmarować niewielką ilość miodu. W ten sposób miód chroni je oraz przyśpiesza ich gojenie.