Opublikowano

Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka z anchois
Sałatka sardelowa z Jelsy

Sałatka sardelowa — prosty, uroczy i stary przepis. Sardele można z powodzeniem zastąpić sardynkami lub innymi małymi rybami.

Składniki:

  • 1 kg świeżych sardeli
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6-8 liści laurowych sok z 2 cytryn
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól

Oczyszczone sardele włożyć do osolonego wrzątku z octem, gotować na małym ogniu 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić i osuszyć, obrać z ości. Układać warstwami ryby przełożone drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz liśćmi laurowymi, każdą warstwę skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz posolić, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce, podawać.

Robert Makłowicz „Dalmacja. Książka kucharska”