
Sałatka sardelowa — prosty, uroczy i stary przepis. Sardele można z powodzeniem zastąpić sardynkami lub innymi małymi rybami.
Składniki:
- 1 kg świeżych sardeli
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 duża biała cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6-8 liści laurowych sok z 2 cytryn
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- sól
Oczyszczone sardele włożyć do osolonego wrzątku z octem, gotować na małym ogniu 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić i osuszyć, obrać z ości. Układać warstwami ryby przełożone drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz liśćmi laurowymi, każdą warstwę skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz posolić, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce, podawać.