Znane w całej Chorwacji fritule, to idealna przekąska dla wszystkich osób lubiących tego typu słodkości. Fritule są nieco delikatniejszą wersją tradycyjnych pączków, ale ich smak jest całkowicie inny od tych, które dostaniemy w sklepie.
W Chorwacji fritule serwowane są najczęściej w okresie Świąt Bożego Narodzenia oraz w Tłusty Czwartek. Oczywiście podczas różnych wydarzeń, festiwali i imprez gastronomicznych frituli nigdy nie może zabraknąć.
Chorwackie fritule z pewnością w smaku różnią się od naszych tradycyjnych pączków. Dodatek skórki z cytryny oraz starte jabłko dają charakterystyczny i wyjątkowy smak temu przysmakowi. Poza tym mały kieliszek alkoholu dodany do ciasta powoduje, że fritule stają się bardzo miękkie, pulchne i delikatnie mokre w środku.
Do zrobienia mini pączków będą nam potrzebne:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 jogurt naturalny (150 ml)
- 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
- proszek do pieczenia (150 g)
- jabłko (najlepiej kwaśne)
- cytryna
- kieliszek rakiji/rumu/wódki/likieru
- cukier puder
Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę. Dodajemy startą na małych oczkach skórkę, a także trochę soku z cytryny (2 – 3 łyżeczki). Ponownie wszystko wymieszać.
Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia (najlepiej jeśli je przesiejemy), rakije i starte na małych oczkach jabłko. Składniki wymieszać łyżką. Masa powinna mieć gęstą, ale lejącą się konsystencje.
Odstawiamy na 10 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (około 5 cm wysokości) tak, żeby pączki mogły w nim pływać. Masę nakładałam przy pomocy dwóch łyżek, formułując kształt orzecha włoskiego. Smażymy z dwóch stron po minucie z każdej.
Gotowe fritule wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dziękujemy za przepis DALMACIJA Food Truck