Opublikowano

Spaghetti z ostrygami

Przepis na ostrygi
Spaghetti z ostrygami

Ostrygi najlepsze są surowe, to prawda całkowicie pewna, lecz jak nam się takowe znudzą, możemy zacząć je gotować. Proponowany sos ma nieziemsko morski smak, jeśli użyjemy ostryg wprost z morza, a w Dalmacji są tylko takie. Dodatek soli, najprawdopodobniej nie będzie konieczny.

Składniki:

Ostrygi otwierać nad garnkiem, zbierając do garnka mięso i wodę, która wypłynie z ostryg. Wlać białe wino, zagotować. W osobnym rondelku zagrzać oliwę dodać posiekane sardele i trzymać na ogniu, aż się rozpuszczą w oliwie. Dodać przecier, bułkę tartą i sok z cytryny, chwilę dusić, dodać do garnka z ostrygami, gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, podawać.

Robert Makłowicz “Dalmacja. Książka kucharska”