Ostrygi najlepsze są surowe, to prawda całkowicie pewna, lecz jak nam się takowe znudzą, możemy zacząć je gotować. Proponowany sos ma nieziemsko morski smak, jeśli użyjemy ostryg wprost z morza, a w Dalmacji są tylko takie. Dodatek soli, najprawdopodobniej nie będzie konieczny.
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 35 ostryg
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 3 filety z solonych sardeli (anchois)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (passata)
- 1 łyżka bułki tartej
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Ostrygi otwierać nad garnkiem, zbierając do garnka mięso i wodę, która wypłynie z ostryg. Wlać białe wino, zagotować. W osobnym rondelku zagrzać oliwę dodać posiekane sardele i trzymać na ogniu, aż się rozpuszczą w oliwie. Dodać przecier, bułkę tartą i sok z cytryny, chwilę dusić, dodać do garnka z ostrygami, gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, podawać.