Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży.
Składniki:
- 500 g mąki zbożowej
- 200 g marmolady z fig i kakao
- 150 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- suche drożdże
- sól
- cukier puder do posypywania knedle
Przygotowywanie:
- Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą.
- Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–50 minut. Objętość ciasta powinna w tym czasie wzrosnąć dwukrotnie.
- Gdy mieszanina podwoi swoją objętość, uformować wałek i pokroić go na 8-10 równych kawałków.
- Z kawałków ciasta formujemy okrągłe i cienki placuszki. Na środku kładziemy marmoladę z fig i kakao i zlepiamy.
- Pozostawiamy na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
- Knedle gotujemy na parze przez 15 minut.
Smacznego!