Przepis na Tapenadę to stary przepis, który świat poznał dzięki Prowansji, choć jest od wieków ochoczo praktykowany wszędzie tam, gdzie rosną oliwki i kapary oraz gdzie łowi się sardele. Słoiczkowych, gotowych tapenad również w naszych sklepach nie brakuje, lecz – jak to przeważnie bywa – dopiero własnoręczne wykonanie pozwoli odkryć istotę rzeczy. Kluczem jest użycie dobrych, tłustych oliwek z pestkami, które rzecz jasna muszą być pozbawione pestek przed zmiksowaniem.
Składniki:
- 1 kg czarnych oliwek
- 200 g kaparów
- 100 g filetów solonych anchois
- sok z 1 cytryny
- grzanki z pszennego chleba
Oliwki pozbawić pestek i drobno zmiksować razem z kaparami i anchois, wymieszać z sokiem z cytryny, podawać pastę na grzankach z pszennego chleba.
Robert Makłowicz “Dalmacja. Książka kucharska”