Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Przepis na knedle z marmoladą z fig i kakao

Knedle – popularna potrawa mączna, przygotowywana z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Składniki: 500 g mąki zbożowej 200 g marmolady z fig i kakao 150 g masła 150 ml mleka 1 jajko suche drożdże sól cukier puder do posypywania knedle Przygotowywanie: Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Do suchej mieszanki dodajemy mleko, stopione masło i […]

Czytaj więcej

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Co mamy rozumieć pod hasłem «Żywność ekologiczna»?

Według raportu, opublikowanego przez IMAS International, rynek żywności BIO stanowi zaledwie 0,5% polskiego rynku spożywczego. Dla porównania, w krajach Europy Zachodniej rynek BIO stanowi 2-8% rynku spożywczego. Rynek w Polsce rozwija się jednak bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku. Badanie ankietowe wykazuje: 15% polskich konsumentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu sięga po produkty ekologiczne, […]

Czytaj więcej

Miody. Rodzaje, właściwości lecznicze i kosmetyczne

Miody. Rodzaje, właściwości lecznicze i kosmetyczne

Czy wiesz, że… Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny (pożytku), z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. […]

Czytaj więcej

Od Sardeli do Anchois. Jak powstają słynne solone filety?

Od Sardeli do Anchois. Jak powstają słynne solone filety?

Znany na terenach śródziemnomorskich, i już dość wiadomy w Polsce, Anchois w wersji oryginalnej produkuje się z sardeli europejskiej (Engraulis encrasicolus). Ma szerokie zastosowanie w kuchni, w większości przypadków wykorzystuje się jako dodatek.  Idealnie przełamią delikatną słodycz grillowanych warzyw, dodaje ciekawego aromatu sosom do zielonej sałaty, zaostrza smak prostych przekąsek przygotowywanych z kwaśnymi (oliwki, ogórki, papryki […]

Czytaj więcej

Z czym się je pastę z ciecierzycy?

Z czym się je pastę z ciecierzycy?

Pasta śródziemnomorska z ciecierzycy — to sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Możemy ją używać do wielu potraw, którym nada niezwykłego, orientalnego smaku. Z czym się je pasta z ciecierzycy? Warzywa. Świeże warzywa kroimy w słupki i podajemy razem z pastą, w której zanurzamy je przed zjedzeniem. Świetnie […]

Czytaj więcej

Tajemnice kuchni dalmatyńskiej

Tajemnice kuchni dalmatyńskiej

Nie będzie specjalnym odkryciem stwierdzenie, że kuchnia to zawsze wypadkowa klimatu i historii danego miejsca. W tym przypadku klimat streścić można znacznie prościej i o wiele kruczej niż historię, ograniczając się nawet do jednego tylko przymiotnika: śródziemnomorski. Dalmacja to bowiem ów kraj szczęśliwy, w którym cytryna dojrzewa. Kto tam ją przywiózł, nie wiadomo dokładnie, w […]

Czytaj więcej

9 ciekawych faktów o Chorwacji

9 ciekawych faktów o Chorwacji

Ciekawe fakty o Chorwacji, o których mogłeś nie słyszeć wcześniej: Nikola Tesla urodził się w średnio zamożnej serbskiej rodzinie chłopskiej w małej miejscowości Lika w Chorwacji. W mieście Hvar (położonym na wyspie o tej samej nazwie) mieści się najstarszy w Europie teatr miejski, otwarty w 1612 r. Chorwacja znana jest również, jako kraj tysiąca wysp. Dokładnie posiada 1244 wyspy, wysepki oraz rafy. Tylko […]

Czytaj więcej

Miód z lawendy należy do miodów o najwyższej jakości

Miód z lawendy należy do miodów o najwyższej jakości

Miód lawendowy Miód lawendowy pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy. Należy do miodów o najwyższej jakości. Wyróżnia się jasnożółtą barwą i przyjemnym aromatem lawendy. W smaku jest delikatny, ale na długo pozostawia miłe uczucie w ustach. Stosowany jest jako dodatek do napojów, ciast, deserów owocowych i lodów. Lawenda Lawenda obejmuje […]

Czytaj więcej

Przepis na sos z filetów anchois

Przepis na sos z filetów anchois

Anchois solone dodają ciekawe nutki smakowe wielu potrawom. Niektórzy wykorzystują ich zamiast soli albo przypraw, często anchois służy składnikiem sosów. Dzielimy się z Państwem prostym przepisem na jeden z takich sosów, który może służyć dodatkiem do grillowanych potraw, zimnych mięs, tuńczyka, jajek na twardo, grzanek i makaronu. Składniki: szklanka majonezu 7 filetów anchois 2 żółtka ugotowane na […]

Czytaj więcej

7 powodów aby jeść figi tak często, jak to możliwe

7 powodów aby jeść figi tak często, jak to możliwe

Drzewo figowe to roślina, która potrzebuje ubogiej ziemi i kilku kropli wody, a daje cenne owoce znane ze swoich właściwości leczniczych. Zawartość magnezu. Magnez jest jednym z podstawowych elementów, które chronią nasz układ nerwowy przed stresem. Jest bardzo ważny dla kości, odporności i zdrowia mózgu. Leczy wiele chorób i znacznie spowalnia proces starzenia. Suszone figi […]

Czytaj więcej